Domagoj Jukić

Domagoj Jukić, profesor glazbe, vlasnik Agencije Koncert
Domagoj Jukić, profesor glazbe, vlasnik Agencije Koncert

Identitet trebamo graditi na zadovoljstvu i ponosu što živimo u tako lijepom malom, a opet velikom gradu

* Zašto je važno da kulturne vrijednosti budu dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Kultura je cjelokupno društveno naslijeđe, naučeni obrasci mišljenja, osjećanja i djelovanja neke grupe, zajednice ili društva.
Još su stari Grci znali da je ulaganje u kulturu jednako važno kao i ulaganje u obrazovanje, znanost,  arhitekturu… i time izvršili snažan utjecaj na Rimsko carstvo, ali i na današnju sliku Europe.

Ulaganje u kulturu odnosi se na kulturu življenja u cjelini, način komunikacije, pristup poslu, zaposleniku, kupcu, odnosu prema bližnjemu, poznatom i nepoznatom, nematerijalnom i materijalnom, razini tolerancije i snošljivosti, odgoju i obrazovanju mlađih, brizi prema starijima.

Vrlo je važno da su kulturne vrijednosti zastupljene što više i što kvalitetnije jer su one odraz kvalitetnog društva i življenja.

* Kako se danas ulaže u kulturu?

– Čini mi se da se u kulturu i njezin razvoj ulaže malo i nedovoljno. Pođimo od riječi kultura (lat. nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati), pogledajmo koji predmeti npr. u osnovnoj školi imaju tu riječ u nazivu (glazbena, likovna, tehnička, tjelesna i zdravstvena kultura), zatim pogledajmo satnicu na tjednoj bazi (samo jedan sat, TZK dva) i bit će nam vrlo jasno vidljivo gdje smo trenutno  i gdje ćemo biti za 20 godina. Dodamo li tome da osim gimnazija, mali broj strukovnih srednjih škola u programu imaju u programu likovnu, glazbenu i tehničku kulturu jasno je da ne radimo dobro za razvoj kulture.

* Dominacija kulturnih vrijednosti je sigurno ulaganje u budućnost.  Kako doći do tog nivoa u kulturi?      

– Isključivo i samo obrazovanjem jer je to jedino dugoročno i sigurno ulaganje u budućnost.

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto je ona važna?

– Ne znam postoji li jasna kulturna politika, ali ako i postoji, nemam dojam da se provodi u djelo te da je vidljiva, kvalitetna i obećavajuća.

Kulturna je politika važna radi nas koji jesmo ovdje u Osijeku, onih koji će biti, onih koji će doći kao gosti i prenositi pozitivno iskustvo drugima koji će možda doći…

Ovdje se radi u dugotrajnim procesima koji ne mogu biti provedeni ako ih ne provodi onaj tko zna i ne vidi zašto to radi (osim za svoje dobro), tko će u budućnosti nastaviti isto i tko će biti konzument stečenog ili proizvedenog kulturnog dobra.

* Ako postoji, navedite temeljni problem osječke kulture?

– Temeljni problem osječke kulture je nedostatak iste, odnosno često ju „pobijedi“ nekultura!

* Što vidite kao najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka? Je li on dovoljno iskorišten?

– Najveći su potencijal ljudi, mladi ljudi željni dokazivanja i rada. Na žalost taj potencijal nije dovoljno iskorišten u Osijeku, a niti u Hrvatskoj.

Svjedoci smo kako taj naš potencijal odlazi u druge zemlje koje u njih kao „gotov proizvod“ nisu uložili apsolutno ništa, a dobivaju puno.

Žalosno je što taj potencijal ne znamo iskoristiti.

* A identitet? Na temelju čega trebamo graditi identitet koji bi bio prepoznatljiv?

– Pa mislim,… mi smo svoj identitet već dobro izgradili kao „Grad slučaj“ i dobri smo i vrlo prepoznatljivi!
Identitet trebamo graditi na zadovoljstvu i ponosu što živimo u tako lijepom malom, a opet velikom gradu, taman po meri čovjeka kako volimo reći za Osijek koji  je smješten uz Dravu. E za proizvodnju toga  osjećaja stanovnicima je potrebno dati razloga, a razloga je nekako sve manje kod mnogih koje susrećem.

* Na koji ga način promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– “Pun je sunca, uz Dravu miran i tih”, ali da ne bude dosadan imamo i jazz klubove, blues i rock klubove, puno galerija i muzeja, sve su predstave u HNK, Dječjem kazalištu i kinima rasprodane par tjedana unaprijed, u Osijeku su ulice čiste, parkovi uređeni i puni cvijeća, fasade novouređene i ne vide se više ožiljci ratnih strahota na njima niti u srcima sugrađana, koji rade svi do jednoga, zarade svaki mjesec plaću i nose osmijeh na licu umjesto tuge i zabrinutosti radi nesigurne budućnosti….npr.

Osobno, volim onu Platonovu: “Što je u državi bolja muzika, bolja će biti i država“.

* Što bi Osijek dobio titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Nešto novca, solidnu poziciju da se predstavimo u boljem svijetlu i nakon toga opet ništa jer nismo napravili pripremu tko će nas naslijediti nakon 2020. ili za 20 godina.

Prednosti same titule su višestruke, financijske prije svega radi povlačenja sredstava i privlačenja javnosti, posjetitelja, jačanja svojih gospodarstvenika…

Ali glavni bi cilj trebao biti osigurati si kvalitetnu kulturnu budućnost.

* U slučaju da Osijek zaista postane europskom prijestolnicom kulture, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva. Što je prioritet, koje je programe potrebno pokrenuti odnosno koju infrastrukturu postaviti?

– Sve je povezano s uvodnim dijelom ovoga razgovora.

Da smo ranije ulagali u budućnost, ona bi već bila ovdje i ne bismo morali izmišljati programe kojima ćemo se dopasti centrima moći radi nešto malo ili još bolje puno novca s kojim nećemo ništa napraviti za budućnost nego samo za svoj interes bio on gospodarski, politički, društveni ili neki drugi manji nego što ga zaslužuje Osijek svojom poviješću.

Trebalo bi svakako oprezno i temeljito pristupiti Kulturnoj strategiji grada Osijeka i dopuniti ju kvalitetnijim sadržajima od brojnih ponuđenih.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Nasmijani i vedri, inteligentni, kulturni i obrazovani, zaposleni i vrijedni građani, kozmopoliti, otvoreni za prihvaćanje novih društvenih normi i standarda, a jednako tako spremni na očuvanje vlastitih kulturnih i povijesnih vrijednosti i nacionalnog identiteta.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s