Bojana Plećaš Kalebota

Bojana Plećaš Kalebota, muzikologinja i glazbena urednica na Hrvatskom radiju
Bojana Plećaš Kalebota, muzikologinja i glazbena urednica na Hrvatskom radiju

Koncertna dvorana i koncertni klavir su pri vrhu liste prioriteta

* Što vidite kao najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka? Je li on dovoljno iskorišten?

– Osijek je grad s puno potencijala, osobito na području kulturne djelatnosti, koji još uvijek nisu u potpunosti iskorišteni. Ne bih pritom posebno izdvajala niti jedan segment kulturnog djelovanja, budući da smatram kako su svi podjednako važni, a za njihovu veću “iskoristivost” potrebno je, osim entuzijazma, kreativnosti, talenta i sposobnosti pojedinca, imati jasan cilj i programsku koncepciju te osigurati dostatna sredstva za realizaciju. Iako kultura čini identitet određenog grada, ona najčešće nije pri vrhu liste prioriteta.

* Osijek ima dugu glazbenu povijest kao i današnje mlade umjetnike koji ga promoviraju po Hrvatskoj i po svijetu. Možemo li na tome graditi svoj identitet? Koji je osječki kulturni identitet?

– Područje glazbene umjetnosti jedno je od ključnih aspekata osječkog kulturnog identiteta, koje bi svakako trebalo dalje razvijati i nadograđivati. Uz održavanje tradicije, važno je nastaviti graditi identitet grada na već postojećim temeljima glazbenog života, ali i osvježavati ponudu kvalitetnim programima i gostovanjima.

Osijek je grad iz kojeg su potekli brojni ugledni glazbenici, a danas osigurava kvalitetno glazbeno obrazovanje čije je ishodište u Glazbenoj školi Franje Kuhača, a nadogradnja na Umjetničkoj akademiji.

Također ima vrhunske zborove, kao što su Brevis, Lipa i Osječki zumbići, kazalište s dugom tradicijom, koncertni ciklus, vrijedne manifestacije poput Memorijala Franjo Krežma i Darko Lukić… Izvorna narodna i tamburaška glazba također su neizostavni dio kulturnog identiteta Osijeka i Slavonije, a tu je i nevelika alternativna scena. Upravo bi glazbeno naslijeđe i glazbeni život grada trebali biti među prioritetima u izgradnji prepoznatljivog Osijeka.

* Kako ga promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Prepoznatljivošću i kvalitetom. Razvojem i unapređivanjem autentičnih proizvoda i stvaranjem kulturnog branda karakterističnog za Osijek.

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto su one važne?

– Mislim da ne postoji. Svi sudionici kulturnog života hvataju se ukoštac s vlastitim problemima i tako često nemaju dovoljno prostora ni mogućnosti za ostvarivanje suradnje koja bi mogla pomoći jačanju kulturnog života grada.

* Kako učiniti kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Koncizno i kvalitetno osmišljeni programi, uz dostupnost i prilagodbu njihova sadržaja širem krugu ljudi, kao i dostatnu promociju, trebali bi uroditi plodom.

No, prije svega potrebno je sustavno educirati mlađe naraštaje, kako bi kultura postala neizostavnim dijelom njihova života.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture?  Koje su njezine prednosti?

– Uz sve prirodne i arhitektonske ljepote grada i nadaleko prepoznatljivu slavonsku gostoljubivost, nesumnjivo bi postao zanimljiva turistička destinacija koja je sposobna ponuditi raznolike sadržaje.

* U slučaju da ponesemo ovu titulu, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva za pokretanje kulturnih programa kao i izgradnju infrastrukture. Što vidite kao prioritet Osijeka?

– Kao jedan od prioriteta istaknula bih izgradnju koncertne dvorane koja bi svojim kapacitetima zadovoljila potrebe organizacije koncerata. Nabava koncertnog klavira također je pri vrhu liste prioriteta.

Uz podršku postojećim ustanovama, manifestacijama i programima sa svih područja kulture, kulturni život grada mogao bi se dodatno oplemeniti atraktivnim gostovanjima, izložbama i sl.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Osijek je grad neizmjerne ljepote i bogatog kulturnog naslijeđa. Sve to valja očuvati i predano nadograđivati kvalitetu života koja bi trebala počivati upravo na kulturi i kulturnim vrijednostima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s