Berislav Jerković

izv.prof.mr.art. Berislav Jerković, voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, pjevač i vokalni pedagog
izv.prof.mr.art. Berislav Jerković, voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, pjevač i vokalni pedagog

Osijek mora prezentirati svoje posebnosti i prepoznatljivosti, tradicionalne i suvremene vrijednosti i postignuća

* Što vidite kao najveći potencijal kulturne djelatnosti Osijeka? Je li on dovoljno iskorišten?

– Osijek ima višestruke kulturne potencijale, značajan broj umjetničkih  institucija, dugu tradiciju i rezultate. Također, u gradu su primjetne i  suvremene tendencije koje izlaze izvan okvira tradicionalnih kulturnih i umjetničkih shvaćanja, a koje daju svoj doprinos društvenim događanjima. Ukupno gledajući, postoji živo polje kulturne djelatnosti i vrijedna ostvarenja.

Traganje za višom razinom kvalitete je svakako dobar smjer djelovanja u ovim “kriznim” vremenima.

* Osijek ima dugu glazbenu povijest kao i današnje mlade umjetnike koje ga promoviraju po Hrvatskoj i po svijetu. Možemo li na tome graditi svoj identitet? Koji je osječki kulturni identitet?

– Prvenstveno treba biti svjestan umjetničke vrijednosti koju ti mladi ljudi posjeduju i prezentiraju.   Važnost promocije grada Osijeka kroz glazbenu umjetnost je neupitna. Uz to svakako ide i obaveza izvršnih struktura za primjerenu financijsku brigu i stvaranje povoljnih uvjeta rada. Sigurno da se Osijek prepoznaje te kulturno vrjednuje i prema ostvarenjima koja mladi glazbenici pronose izvan grada, pa i diljem svijeta.

Mišljenja sam da se moraju urediti takvi uvjeti umjetničke egzistencije koji će stimulirati mlade da ostaju i djeluju u Osijeku i Slavoniji.

To je ujedno najprimjerenije priznanje umjetnicima i konkretna briga za kulturnu budućnost grada i oblikovanje njegovog identiteta.

* Kako ga promicati na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Najzdraviji recept za promicanje osječkog kulturnog identiteta je stvaranje povoljnih uvjeta djelovanja kulturnim subjektima: pojednicima i institucijama. Kulturna djelatnost u sebi prirodno sadržava aspekt javne prezentacije i promocije.

Djeluju  li kulturni akteri neometano, kreativno, propulzivno, Osijek će imati najbolju promociju na domaćoj i inozemnoj razini.

Osječki umjetnici su prisutni na mnogim meridijanima, pitanje je samo koliko ih grad u tome prati i podržava te ne propušta li možda dragocijene prilike za promidžbom. Izvrsnost i kvaliteta se svakako moraju prepoznati. Dobar primjer kvalitetnog projekta koji je brzo postao prepoznatljiv kulturni brand je Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski (organizator: Umjetnička akademija u Osijeku) koje svakog svibnja okuplja mlade pjevačke talente iz Europe te pronosi ime i etiketu grada kao otvorenog, srdačnog mjesta umjetničke suradnje na međunarodnoj razini.

* Smatrate li da postoji jasna kulturna politika i suradnja najšire platforme kulturnih dionika? Zašto su one važne?

– Donošenje važnih odluka i kvalitetno funkcioniranje sustava podrazumjeva konsenzus većine njenih sudionika. Tako je u svim djelatnostima, tako je i u kulturi. Rad bez strategije je improvizacija i lutanje.

Osijek je usvojio Strategiju kulturnog razvitka 2014-2020. Ostvare li se ciljevi navedeni u ovom dokumentu, Grad Osijek će znatno profitirati.

Građanima će na raspolaganju biti bolji i suvremeniji kulturni sadržaji. Razvojni ciljevi s jedne strane poštuju tradiciju i kulturnu baštinu, ali gledaju i na nužnost modernizacije postojećih sustava. Kulturna suradnja i partnerstva mogu rezultirati vrlo kreativnim postignućima i svakako ih treba poticati.

* Kako učiniti kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

– Institucije u kulturi to svakodnevno rade, ili bi barem trebale raditi. Važno je da i ostale društvene razine koje doprinose oblikovanju kulturnog identiteta shvate svoju odgovornost te daju svoj doprinos. Ponavljam, kvalitetni sadržaji uvijek plijene pažnjom i privlače publiku.

Ako gledamo ukupnu sliku grada, svi građani osjete utjecaje nekih od kulturnih aspekata i pri tome mislim na ukupan društveni život i nasljeđe.

Ne prate svi npr. umjetnička događanja niti bi trebali pratiti, ali svaki građanin ima pravo na primjerenu razinu kulture življenja. Djelovanje u duhu pluralizma ideja, kreativnosti, poduzetništva, jednakih mogućnosti u urbanoj multikulturalnoj sredini kakav je Osijek, činilo bi život prožet kulturnim vrijednostima širokom broju građana.

* Ako postoji, navedite jedan temeljni problem osječke kulture?

– Kulturna infrastruktura je sigurno gorući problem funkcioniranja umjetničke scene i njenog svakog daljnjeg razvoja.

Svakodnevno smo svjedoci razgovora i pokušaja planiranja kulturnih programa koji ubrzo zastaju pred nepremostivim problemom nepostojanja osnovnih materijalnih i tehničkih uvjeta za realizaciju.

Ukoliko se nešto brzo ne poduzme po tom pitanju (a rješenja ima), jedno od obilježja kulturnog identiteta grada postat će i nerealizirane, a često spominjane ideje polivalentne dvorane, kulturnog centra, koncertnog klavira i sl.

* Što bi Osijek mogao dobiti titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

– Ova titula donosi najmanje dva kapitalna benefita: to je priznanje gradu, njegovim kulturnim vrijednostima i potencijalima te prilika za razvojni iskorak, usuđujem se reći povijesnih razmjera.

Svi koji prate programska događanja europskih prijestolnica kulture znaju kako su se gradovi dobitnici ove titule istinski preporodili i razvili u pripremnim godinama te nakon samog formalnog događaja.

To se prije svega odnosi na izrade i provedbe kulturnih strategija, uređivanja poslovanja kulturnih institucija, fundiranje novih, aktualnih i vremenu primjerenih kulturnih subjekata, brojna projektna ostvarenja. Ne smijemo zaboraviti i višestruke ekonomske i društvene doprinose koje ovaj europski projekt nosi sa sobom. Aspekt samoodrživosti i kontinuiteta dugoročno bi afirmirao osječku kulturnu scenu.

* U slučaju da ponesemo ovu titulu, na raspolaganju će nam biti znatna sredstva za pokretanje kulturnih programa kao i izgradnju infrastrukture? Što vidite kao prioritet Osijeka?

– Kompletnu kulturnu infrastrukturu, prostor za djelovanje brojnih institucija i udruga u kulturi i umjetnosti, realizaciju dugogodišnjih, nikad zaživljenih projekata poput kulturnog centra, stvaranja logističkih uvjeta za djelovanje brojnih institucija, udruga i pojedinaca. Osijek mora prezentirati svoje posebnosti i prepoznatljivosti, tradicionalne i suvremene vrijednosti i postignuća. Također, mora dokazati i da ide ukorak s kulturnim standardima internacionalnog formata, bez prava na banalne pogreške i kriterije uskih shvaćanja.

Ovo je vrlo složen projekt koji zahtijeva kompetentnost i profesionalizam na svim razinama i u svim fazama provedbe.

Osijek sigurno ima potencijala za realizaciju takvog zahtjevnog cilja – nadam se nadolazećoj sinergiji svih koji mu konstruktivno mogu doprinijeti.

* Što Osijeku treba ostati u godinama nakon 2020.?

– Ovaj projekt je jedinstvena prilika gradu za novi razvoj: ekonomski, društveni i kulturni, Zaživi li, građanima će ostati kvalitetan urbani prostor, moderan, ugodan, poticajan za život I rad te privlačan za investicije i kreativne ideje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s