Željko Andraši_2

Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe
Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe

Dobili smo novi atraktivan prostor na kojem će se okupljati turisti

* Intenzivno se radi na projektu uređenja Vodenih vrata. U kojoj su fazi radovi?

– Radovi na Vodenim vratima su u završnoj fazi, može se reći da su gotovi, trenutno se radi na čišćenju, montira se i namješta rasvjeta, uređuju se klupe.

* Radovi su trebali završiti još polovicom ove godine? Na kakve ste prepreke nailazili?

– Radovi su trebali biti završeni polovicom ove godine, pa čak i ranije, ali prošle je godine bilo vrlo loše vrijeme. Vrlo mnogo je bilo kiše, a radovi se odvijaju na otvorenom, te s obzirom na specifičnost radova – radili su se nasipi od gline koji su zahtjevali određene vremenske uvjete i nije bilo moguće završiti ranije.

I arheološki istražni radovi trajali su do 30. 10. 2014. godine tako da smo iz tih razloga radove produžili do kraja rujna 2015. godine.

* Kada se očekuje završetak uređenja?

– Radovi su završeni, sada se čisti gradilište, programira se rasvjeta i vrše se pripreme za tehnički pregled radova koji će se održati 26.10.2015. godine.

* Na koji je način financiran ovaj projekt?

– Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva kulture i Grada Osijeka.

* Koliko je ovaj projekt važan u kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulutre?

– Važan je u kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture, ali i za grad Osijek. Ovaj je projekt početak obnove bastione trase Tvrđe, prostora između bastiona i promenade sa sjeverne strane Tvrđe, prezentacija bastiona sv. Karla i uređenje prostora između bastiona i Trpimirove ceste s istočne strane Tvrđe, prezentacija Carskih vrata (ulaz) s istočne strane Tvrđe, arheološko istraživanje prostora srednjovjekovnih Velikih vrata (jugoistočni ugao Tvrđe) te prezentacija istraženog prostora i uređenje prostora do Europske avenije s juga.

Ovaj će projekt prikazat Tvrđu u sasvim novim vizurama, bastioni sa sjeverne i istočne strane pokazat će se u sasvim novim dimenzijama, bit će osvijetljeni i sa sjeveroistočne strane (kolnog mosta).

Pokazat će se potpuno nova vizura Tvrđe – utvrđenog grada.

* Hoće li se uz ovu lokaciju vezati organizranje budućih kulturnih događanja?

– Ovim projektom grad Osijek dobit će jedan novi atraktivan prostor na kojem će se okupljati turisti – početna točka obilaska (ulaza) u Tvrđu, uz postavljenu maketu predodžbu izgleda Tvrđe uz povijesna obrazloženja, prezentaciju povijesnih događanja u Tvrđi i oko Tvrđe te naravno mogućnost organiziranja budućih kulturnih događanja.

* Koji projekti uređenja Tvrđe slijede nakon uređenja Vodenih vrata?

– Nakon uređenja Vodenih vrata slijedi uređenje vanjskog prostora između bastiona i promenade u potezu od vodotornja na zapadu do kolnog mosta na istoku (za taj projekt dobivena je građevinska dozvola i dio je projekta uređenja Vodenih vrata), izrada dokumentacije uz istražne radove prostora između bastiona i Trpimirove ceste te natječaj na EU fondove s projektom uređenja Trga Vatroslava Lisinskog (za koji je dobivena građevinska dozvola) kao i s projektom rekonstrukcije kompletne infrastrukture u Tvrđi za koji je također dobivena građevinska dozvola.