Vlatko Dusparić

Mr. Vlatko Dusparić, dipl. ing. arhitekture
Mr. Vlatko Dusparić, dipl. ing. arhitekture

Građani privučeni različitim aktivnostima u distrikt kulture postaju spontani konzumenti kulture

* Osijek je poseban u urbanističkom smislu. Što Vi prepoznajete kao osječki kulturni identitet kada govorimo o arhitekturi?

– Postojanost u očuvanju vlastitog identiteta Osijek je potvrđivao u razvojnom kontinuitetu od neolitskog naselja, rimske Murse, srednjovjekovnog kaštela, turskog i austrijskog vojnog uporišta i urbanog središta do današnjih dana. Prostorni razvoj Osijeka povijesno je vezan uz povišenu desnu obalu Drave i danas se zaustavio na konceptu “grad na rijeci”. Neki gradski sadržaj na lijevoj obali (Krunska utvrda, Copacabana, Zoo-vrt i hotel) možda nagovještava ostvarenje koncepta “rijeka u gradu”.

Najvažniji elementi urbanog identiteta Osijeka su longitudinalnost gradske strukture nastale linearnim spajanjem tri povijesne jezgre (Gornji grad, Tvrđa, Donji grad) te prožimanje prirodnih (rijeka, zelenilo) i građenih struktura.

Urbanu posebnost Osijeka čine urbana blokovska matrica, kvalitetni ansambli (Tvrđa, Europska avenija, Preradovićevo šetalište, Ulica L. Jägera,…) i pojedinačne zgrade velike vrijednosti. Svaka intervencija u urbano tkivo Osijeka  zahtjeva pažljiv pristup, vodeći računa o očuvanju urbanog identiteta i uvažavanju pravila ponašanja u urbanom kontekstu.

* Na koji način promicati kulturni identitet Osijeka na regionalnim, nacionalnim i europskim razinama?

– Globalizacija je višestruko utjecala na grad mijenajući njegovu ulogu i funkcioniranje. Gradovi se bore za što bolju poziciju u globalnoj hijerarhiji kako bi privukli kapital, investitore i turiste.

Na jačanje značaja kulture u razvoju gradova ukazju podaci da 5 do 10 posto bruto nacionalnog dohotka zapadnoeuropskih zemalja predstavlja prihod od umjetnosti i kulture.

To je razlog da mnogi gradovi u velikoj mjeri oblikuju razvoj na kulturi i kulturnim dobrima što je dovelo do pojave distrikta kulture kao nove morfološke i funkcionalne činjenice u gradu. Glavni uvjet za njegovo osnivanje je prisustvo kulturnih institucija na određenom dijelu grada, a često su lokalizirani u povijesnim gradskim jezgrama. Njegova realizacija razvija potrebu za ostalim sadržajima na istom prostoru (zabava, usluge, smještajni kapaciteti).

Osječka Tvrđa ima sve preduvjete da se programira kao distrikt kulture.

Visoka koncentracija kulturnih institucija (muzeji, galerije, arhiv, zavodi, agencije), na ograničenom prostoru omogućuju potencionalnim posjetiteljima veliki broj kulturnih veza. Porast povezanosti institucija dovodi do porasta upotrebe sukladno zahtjevima konzumenata. Distrikt kulture je dobar alat za promicanje kulturnog identiteta na svim razinama.

* Kako biste učinili kulturne vrijednosti dijelom svakodnevnog života najšireg broja Osječana?

Distrikti kulture spajaju kulturu i gospodarstvo, umjetnost i povijest, zabavu i kupovinu te na taj način čine ih dostupnim svim građanima.

Izbjegavanjem monofunkcionalne  zone, građani privučeni različitim aktivnostima u distrikt kulture postaju spontani konzumenti kulture.

* Što bi Osijek dobio titulom Europska prijestolnica kulture? Koje su njezine prednosti?

Veliki projekti kao što je projekt Europska prijestolnica kulture osiguravaju priljev kapitala koji se usmjerava u razvoj kulturnih i ostalih gradskih funkcija.

Uspješna kandidatura osigurala bi snažan poticaj za razvoj i pozicioniranje Osijeka na globalnoj hijerarhiji gradova, a utjecala bi i na razvoj regije. Ulaganje u reputaciju i razvoj donosi prednost.

1 Comment

  1. Drago mi Je sto moja generacija aktivno sudjeluje I ocekujem dublje I sire ukljucivanje nas seniora, Ali neophodnije Je ukljuciti najmladje. Htio sam s jednim profesorom likovnog odgoja inicirati da po svim vrticima I osnovnim skolama djeca ARTIKULIRAJU epk2020 I da najbolje nagradimo, Te da roditelji I djede I bake, koji u osjeckim domovima odgajaju najmladje dozive priznanje….
    Prof dr Sanja Nikcevic Je izvrsno rekla ( vidi na http://www.youtube.com/alauc ) kako smo rub EU, a ONI bi mogli u Nama vidjeti CENTAR. Mislim da su osjecki arhitekti od svih struka najblizi da sa ruba dodjemo u “zero point”!
    Mislim da bi za pet godina to mogli biti I agronomi ( zdrava prehrana) Ukoliko saslusamo dr Ivana Zirduma iz Djakova, inzinjeri Ukoliko saslusamo prof dr Niku Majdandzica iz Slavonskog Broda, iz ekonomske sfere dr Slavka Kulica, iz pravne mr Drazena Matijevica itd itd,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s